Yaz Aylarında Tükettiğimiz Masum Besinler

Yaz aylarının sıcağını daha da fazla hissettiğimiz bugünlerde özellikle dikkat etmemiz gereken bazı konular bulunmaktadır. ‘’Hazır yaz geldi canım çok dondurma istiyor’’ veya ‘’şöyle soğuk bir şey olsa da içsek, karpuz yesek de hararetimizi alsa’’ dediğiniz durumlar elbet oluyordur.

Terleme durumumuzun arttığı yaz aylarında özellikle soğuk alternatifler daha çok ilgi çekmektedir. Soğuk alternatiflerden karpuz, kavun, dondurma, asitli soğuk içecekler başköşeyi doldurmadan olmuyor. Tabi ki hepimizin hakkıdır içimizi soğutacak besinleri tüketmek lakin sağlık, her zaman sağlık diyeceğiz yine. Her zaman danışanlarıma/ hastalarıma söylediğim şudur ‘’sağlıktan bahsediyorsak, sağlıklı olmak istiyorsak ve 1 tane hayatımız varsa düşünmeden yiyerek değil, farkındalıkla ve bilerek yemek önemli’’.

Yemek için yaşamaktansa yaşamak için yemek önemli.

Tükettiklerimize genel anlamda bakarsak çokça şeker almış oluyoruz. Şekerin fazlası vücutta yağa dönüşecektir. Fazla yağlanmanın sebep olduğu hastalıklardan her zaman bahsediyorum; kalp damar hastalıkları, bazı kanser türleri, yüksek tansiyon, diyabet bunlardan sadece birkaçı.

Bunun yanında yaz aylarında beslenmemizde bulunan karpuz, dondurma gibi alternatifleri masum sanıyoruz. Ne kadar masum sizce?

Şöyle bakalım olaya, her meyve bir şeker kaynağıdır. Evet, vitamin, mineral, lif açısından zengindir ve mutlaka tüketilmesi gerekmektedir ama tadı bize hafif gelen besinler her zaman masum değildir. Çünkü meyve şekeri dediğimiz früktozun fazlası karaciğerde yağa dönüştürülür. Karaciğer yağlanmasını artırabilir. İnsülin direnci ve şeker hastalığı mevcutsa dengesizlik oluşturabilir. Hatta fazla früktoz tüketimi gerektiği kadar insülin salgılamadığı için doygunluk hissi vermez, tersine bizi acıktırabilir ve daha fazla yememize sebep olabilir. Bundan dolayı ben danışanlarıma/ hastalarıma meyvenin yanında protein veya yağ kaynağı tüketmelerini öneririm.

Şimdi gelelim masum gördüğümüz karpuz, kiraz, çilek, dondurma gibi alternatiflerin kilomuza etkisine. Günlük olarak tüketmemiz gereken meyve miktarı 2 veya 3 porsiyon olmalıdır. Fazlasına gerek yoktur.

1 porsiyon karpuz: 3 ince üçgen dilim

1 porsiyon kiraz: 12-15 adet

1 porsiyon çilek: 10 adet orta boy

Şeklindedir. Bir oturuşta 1 kilo çilek veya kiraz yemenize gerek yoktu. Aksi halde yukarıda da söylemiş olduğum gibi kilonuz artabilir. Peki dondurma? Dondurmanın 1 topu yaklaşık 130 kaloridir. Yani 2 porsiyon meyvenin kalorisinden dahi fazladır. 1 top dondurmayı 1 porsiyon meyve + 1 porsiyon süt grubu yerine saymalıyız. Fazlası kolayca kilo artışı sağlayabilir.

Vazgeçmeli miyiz? Hayır. Her dönemim, kültürün, mekanın farklı lezzetleri olabilir. Ben, dönemine, kültürüne özgü lezzetlerin yasaklanmasına karşıyım. Ne dedik, farkındalıkla ve bilerek yemek. Miktarınca, uygun şekilde yediğimizde yasak diye bir durumun olmadığını kolayca anlayabiliriz. Örneğin; haftada 2-3 kez bir ara öğününüz yerine yukarıda söylemiş olduğum meyve + süt grubu yerine 1-2 top dondurma tüketebilirsiniz.

Hayatınıza bu şekilde bir alışkanlık kattığınızda diyetin veya sağlıklı beslenmenin bir ödül-ceza oyunu olmadığını, aslında sağlığın çok büyük bir kısmı olduğunu anlayabilir.

Sağlık sizinle olsun.

DİYETİSYEN FATİH BIÇAKLAR

İnstagram: @dyt.fatihbicaklar

Facebook: Diyetisyen Fatih Bıçaklar

Twitter: @dytfthbcklr

İletişim No: 0 (544) 421 88 65

شاركوا المنشور على وسائل التواصل الإجتماعي!

Facebook
Twitter
LinkedIn