Protein ve Vitamin Zengini Tavuk Eti

Tavuk eti; kaliteli protein, düşük yağ, zengin vitamin ve mineral içeriği nedeniyle sağlıklı beslenme açısından en iyi besin kaynaklarının başında geliyor. Kalorisinin yüksek olmaması, B grubu vitaminleri ve fosfor bakımından zenginliği de beyaz eti, sağlıklı sofraların vazgeçilmezlerinden biri haline getiriyor.

Hayvansal protein değeri yüksek olan, hem birbirinden lezzetli hem de pratik tariflerde kendine yer bulan tavuk etinin önemli avantajlarından biri de ekonomik bir besin olması

Haftada 2-3 kez tavuk, 2 kez balık, 2 kez kırmızı et tüketilmesi ideal dengenin sağlanması için büyük önem taşır.

Sağlıklı beslenme için şart olan protein; hücre ve dokuların oluşmasına yardımcı olur, büyüme ve gelişmeyi sağlar, vücut kaslarının ve organların gelişimini destekler, vücut dokularının yenilenmesinde rol oynar.

Tavukta bulunan proteinlerin biyoyararlılığı çok yüksektir yani metabolizma tarafından tamamına yakını kullanılmaktadır. İnsan beslenmesinde gerekli olan tüm amino asitleri yeterli miktarda içeren tavuk eti, bedensel ve zihinsel gelişim için tüketilmesi gereken en önemli protein kaynaklarından biridir.

Biyolojik değeri bakımından yumurta proteininden sonra gelen en değerli et proteini olma özelliğine sahip olan tavuk eti, çocukların beyin gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Haftada 2-3 kez tavuk eti yiyen insanlarda Alzheimer olma riski azalır.

Tavuk eti; B6 ve B12 vitaminleri ve Niasin bakımından zengindir. B6 vitamini, vücutta dolaşım sistemini ve kan akışını düzenler. B grubu vitaminlerinden biri olan Niasin ise vücutta enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığı için gereklidir. Ayrıca niasin; kan şekerinin dengelenmesinde, sindirm sisteminin düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin düşürülmesinde etkili bir vitamindir. Tavuk eti etler içinde A vitaminlerinin en çok bulunduğu et türüdür.

Kolesterol içeriği, yağ oranı ve kalorisi düşük olması dolayısıyla beyaz etçe zengin beslenmede “damar sertliği” riskinin azaldığı saptanmıştır. Çünkü beyaz ette doymamış yağ asitleri oranı, kırmızı ete göre daha yüksektir. Kalp ve damar hastaları beyaz eti tercih etmelidir.

Tavuk eti testestorrn hormonunu düzenleyen, çinko açısından da zengin ve bol selenyum içerir. Selenyum tiroit hormonunu düzenler, cilt kırışıklıklarını engeller ve saçları parlaklaştırır.

Tavuk eti liflerinin kısa olması sindirim  sürecinin daha kısa ve kolay olmasını sağlar. Sindirimin kolay olması nedeniyle özellikle sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerin tavuk etini daha çok tercih etmesi gerekir.

Tavuk eti; protein bakımından zengin, yağ bakımından fakir olması nedeniyle tüm diyet ve sağlıklı beslenme reçetelerinde bulunur. Özellikleri sayesinde; Kalp ve damar hastalıkları, gastrit, ülser, spastik kolon birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde yer almaktadır. Sodyumu da düşük olduğu için yüksek tansiyonu olan kişiler rahatlıkla tüketebilirler.

Kemik gelişimi ve kemiklerin direnci için gerekli olan tavuk eti, özellikle çocukların yetişme çağında bol tüketilmelidir.

Müjdat Sezer

Yönetim Kurulu Başkanı

mujdatsezer@hastavuk.com

İletişim: 0224.470 27 00

Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş!

Facebook
Twitter
LinkedIn